Tuesday, February 28, 2023

[Ytterligare] ett fall där myndighetspersonal konspirerar med en mamma; Pappa vann vårdnadstvist i domstol – socialen hotade ändå ta barnen (Folkbladet).

En aktuell rapportering från Folkbladet visar att personal inom socialtjänsten, den här gången i norra Sverige, fortsätter sin konflikt mot en pappa i strid med beslut från personal vid en domstol - "Med hot om att omhänderta barnen försökte socialsekreterarna i stället få honom att ge upp det växelvisa boendet – frivilligt". Fallet rimmar med slutsatserna i artikelserien [Ytterligare] ett fall ... som började publiceras här 31 december 2022 och som visar att myndighetspersonals arbete som regel saknar vetenskaplig grund. Se artiklarna (n=10) i appendix. 10 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Folkbladet rapporterar att personal inom en socialtjänst i norra Sverige upprätthåller sin konflikt mot en pappa (och därmed indirekt barnen) genom hot om omhändertagande av barnen. Observera att socialtjänstpersonalens agerande sker i strid med beslut som tagits av personal i en domstol!!!

Mamman i detta fallet, liksom tusentals andra mammor som inte mår mentalt bra, visade relationsaggressiva tendenser (Crick och Grotpeter, 1995; Hyde, 2005). Pappan menar att om hon fick chansen skulle hon ta barnen och flytta från staden. Det är ett sannolikt påstående.

Minns exemplet med min adept, domaren, som ringde mig och berättade om en mamma som flyttat 20 mil med barnet. Han visste att det var bäst att ge pappan vårdnaden men på grund av socio-kulturen på arbetsplatsen (domstolen) var han tvungen att höra det från någon annan. Han var också orolig att hans karriär skulle hotas om han inte tillämpade moderspresumptionen. När han ändå tog sitt förmuft tillfånga och gav pappan ensam vårdnad upphörde mammans konflikt. Just flyktbeteendet, flight-fight, är en tydlig indikation på mental ohälsa. Det var därför uppenbart att mamman hade mentala utmaningar som gjorde henne relationsaggressiv. Men personal inom olika myndigheter hanterade henne istället som ett offer.

Detsamma gäller den aktuella mamman. Sannolikt hade hon sökt stöd hos myndigheter och hamnat hos socialtjänsten. De har kopplingar till den agenda som lanserades av sociologen Eva Lundgren, gynekologen Gun Heimer (NCK) och intresseorganisationen ROKS på 1990-talet och som fortfarande är aktiv. Att Lundgren efter Uppsala universitets granskning påtalat att hon inte fått undervisa eller handleda om kön, makt och våld, verkar ingen ta notis om. Så skriver (Hagekull (2005), å Uppsala universitet vägnar:


Lundgren själv menar att hon hindrats från att undervisa om kopplingen mellan kön, makt och våld (Holm, 2011):


Man kan tolka det som att Uppsala universitet gett Lundgren undervisningsförbud.

Hagekull påtalar också att det tycks av uppstått en konformism kring Lundgrens idévärld som hindrar det pluralistiska tänkande som borde prägla ett universitet. Givetvis har Lundgren i rollen som forskningsledare ett betydande ansvar, men även lärosätet har ett ansvar för arbetsmiljön.



Följaktligen drog mamman, sannolikt påhejad av socialtjänstpersonalen, igång en vårdnadskonflikt mot barnen och pappa. Detta skedde med största sannolikhet på socialtjänstens inrådan.

I det aktuella fallet hade domstolspersonalen oclså avvisat mammans/socialtjänsten konflikt.

Det som sedan händer är graverande men inget nytt - personal inom socialtjänsten vägrade acceptera domstolspersonalens beslut och hotar pappan och barnen. Detta är konsistent med (Bergström, 2022) visar att socialtjänstens arbete i huvudsak saknar vetenskaplig grund.

Anne Pettersson, Folkbladet. Fotografens namn var inte tillgängligt.

Länk till källa - Ann Pettersson artikel. Artikeln är bakom betalvägg.

Lästips: Socialtjänstens arbete i huvudsak saknar vetenskapligt stöd (Österberg, 2023).

Det är förvisso känt att domstolspersonal diskriminerar barns papparelationer 75 % av fallen genom tillämpning av moderspresumtionen (Biringen och Harman, 2018; Elfver-Lindström, 1999; Schiratzki, 2008; Österberg, 2004). I artikelserien [Ytterligare] ett fall ... gavs ett tydligt exempel på det: Viktoria Håpnes vid Värmlands tingsrätt tog till drastiska åtgärder, cherry picking (bekräftelse-bias), för att upprätthålla moderspresumtionen.

Men värt att notera är att domstolskollektivet har en viss heterogenitet; för ca 10 år sedan rapporterades om två fall där domstolspersonal, Fällström, Stoorhöök och Hägglund respektive Hammarstrand, gick emot annan domstolspersonal - Sikströms och Hessels - tillämpning av moderspresumtionen. Därmed försvarade de barns självklara rätt till tät och nära kontakt med sin pappa (Fall 1, Fall 2).

I det aktuella fallet avvek även Viktorsson och senare Brodin, Bergström, Lipskog samt nämndemännen Mosahafi och Einerud från moderspresumtionen, vilket demonstrerar ytterligare ett positivt exempel för barnen, eftersom papparelationen gynnar deras emotionella och sociala anpassning samt kognitiva utveckling (Macrae, 2021; Österberg, 2004).
En sammanställning av 28 undersökningar om pappa-frånvarons effekter på barns kognitiva förmåga (Shinn, 1978), indikerar att pappa-frånvaro som en funktion av skilsmässa är negativt relaterad till intellektuell kompetens hos barn; vilket även påvisats i tidigare studier (Blanchard & Biller, 1971; Crescimbeni, 1965; Ferri, 1976; Hetherington et al., 1978, 1982; Radin, 1976; Radin et al., 1994; Santrock, 1972; Sutton–Smith et al., 1978). Shinn (1978) menar att resultaten av sammanställningsstudien är konsistent med hypotesen att barns interaktion med föräldrarna formar en plattform för kognitiv utveckling, och att en minskning av denna interaktion hämmar den kognitiva utvecklingen (Österberg, 2004, s. 2).
Men här framkommer den andra aspekten - socialtjänstpersonalens aggressioner mot män i allmänhet och pappor i synnerhet.
Med hot om att omhänderta barnen försökte socialsekreterarna i stället få honom att ge upp det växelvisa boendet – frivilligt.
Socialtjänstpersonalen i staden i norra Sverige fortsätter pressa pappa.

Saxat från Petterssons/Folkbladets artikel.

Som visats i de tidigare artiklarna bedriver personalen i familjerätten och socialtjänsten någon form här kampanjer mot pappor, sannolikt präglade av Lundgren, Heimer och ROKS.

Saxat från Petterssons/Folkbladets artikel.

Det märkliga är att trots att domstolspersonalen avvisat mammans/socialtjänstens konflikt så vägrar personalen vid socialtjänsten att ge upp konflikten.
Saxat från Petterssons/Folkbladets artikel.

Eftersom samma problem återfinns vid socialtjänsten i Småland, Örebro och Värmland (i pipeline för publicering), så är det ganska självklart att tala om att det råder en kultur inom socialtjänsten nationellt.

Men medan politiker i Örebro, Småland, Värmland tittar bort har man i Umeå valt att genomföra granskningar av verksamheten.

Saxat från Petterssons/Folkbladets artikel.



Appendix - länkar till artikelserien [Ytterligare] ett fall där myndighetspersonal konspirerar ...


31 december 2022. [Ytterligare] ett fall där myndighetspersonal konspirerar med en mamma för att isolera ett barn från sin pappa

10 januari 2022. [Ytterligare] ett fall där myndighetspersonal konspirerar med en mamma för att isolera ett barn från sin pappa. Del 2: Föräldraalienation

14 januari 2023. [Ytterligare] ett fall där myndighetspersonal konspirerar med en mamma för att isolera ett barn från sin pappa. Case 2: risk för flykt med barnen

15 januari 2023. Föreningen Unizon utnyttjar ett tragiskt dödsfall för att pressa barn att tvångsumgås med relationsaggressiva mammor. Om mentala fallgropar

16 januari 2023. [Ytterligare] ett fall där myndighetspersonal konspirerar med en mamma för att isolera ett barn från sin pappa. Förklaringsmodellen

21 januari 2023. [Ytterligare] ett fall där myndighetspersonal konspirerar med en mamma för att isolera ett barn från sin pappa. Del 5. Skolan och socialtjänsten

2 februari 2023. [Ytterligare] ett fall där myndighetspersonal konspirerar med en mamma för att isolera ett barn från sin pappa. Håpnes stoppar umgänge!

6 februari 2023. Har Håpnes cherry-picking lett till att barnet drabbats av Complex childhood trauma?

10 februari 2023. Factors in the Child´s Growing Environment Influencing Early Vocabulary Development (Nylund, 2023). En kommentar.

14 februari 2023. [Ytterligare] ett fall där myndighetspersonal konspirerar med en mamma för att isolera ett barn från sin pappa. Case 2. Del 2. Borderline Personality Disorder och Myside bias

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

2 comments:

  1. Pappan ska nu JO-anmäla socialtjänsten vilket är helt meningslöst i min mening. Kritiken kan riktas mot en myndighet eller en enskild tjänsteman. Runt 5 till 10 procent av JO:s anmälningar leder till kritik. JO:s beslut är inte rättsligt bindande. Det betyder att den kritiserade myndigheten formellt sett inte behöver rätta sig efter JO:s kritik. https://www.folkbladet.nu/2023-03-02/experten-om-fallet-johannes-pappan-ska-jo-anmala-kommunen
    Det Sverige behöver är en författningsdomstol som kan väcka åtal mot tjänstemän som begår grova tjänstefel. Tjänstemannaansvaret finns redan Kap.20 §1 BrB.

    ReplyDelete
  2. https://www.folkbladet.nu/2023-03-02/experten-om-fallet-johannes-pappan-ska-jo-anmala-kommunen
    Pappan kommer nu JO-anmäla socialtjänsten vilket inte kommer leda till något. Kritiken kan riktas mot en myndighet eller en enskild tjänsteman. Runt 5 till 10 procent av JO:s anmälningar leder till kritik. JO:s beslut är inte rättsligt bindande. Det betyder att den kritiserade myndigheten formellt sett inte behöver rätta sig efter JO:s kritik. Sverige behöver författningsdomstol som kan åtala tjänstehen som begår brott i sin tjänsteutövning. Lagen finns redan Kap.20 §1.

    ReplyDelete